Холестерол

холестерол в кръвта

Какво е Холестерол?

Съдържание

Холестеролът (наричан някога холестерин) е стерол (комбинация между стероид и алкохол) и липид, съдържащ се в клетъчните мембрани на всички тъкани на човешкото тяло. Името на холестерола идва от гръцкото chole- (жлъчка) и stereos (твърд) и химическата наставка „-ол“ за алкохол.

Това вещество е идентифицирано за пръв път в жлъчни камъни през 1769 година от французина Франсоа дьо ла Сал. Но тъй като той не публикува труда си, друг французин му дава името си – Мишел Йожен Шеврьол (1786–1889). Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм. Той е необходим за синтеза на: хормоните на кората на надбъбречната жлеза (кортизон, кортикостерон, алдостерон), мъжките полови хормони (тестостерон, андростерон), женските полови хормони (естрон, естриол, естрадиол, прогестерон), витамин D, жлъчните киселини и още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна . Човешкият организъм може да си синтезира до 80 % от холестерола, който му е необходим.

холестерол формула

Нормалната синтеза е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса. Новосинтезираният холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб.

Там холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins – Cholesterol, LDL-C, наричан „лош холестерол“). LDL-C разнасят холестерола до всички клетки и тъкани на човешкото тяло. При някои обменни нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано.

Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува атеросклеротични плаки. В началните стадии тези натрупвания са обратими. В кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеиди с висока плътност (High Density Lipoproteins – Cholesterol, HDL-C). HDL-C отнася холестерола обратно в черния дроб. Условно HDL-C се нарича „добър холестерол„. HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове. Важно е да се разбира, че здравият организъм може да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната.

метаболизъм на холестерола в човешкия организъм

Тестът за общ холестерол се използва самостоятелно или като част от липидния профил, за да се предскаже рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и да се вземат решения за това какво лечение може да бъде необходимо, ако има граничен или висок риск. Като част от липидения профил (който включва HDL-C, LDL-C и триглицериди), той може да се използва и за мониториране ефективността на провеждано лечение.

Тъй като високият холестерол се свързва с повишен риск от атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения, тестването на холестерола се счита за рутинна част от превантивното здравеопазване.

Резултатите от теста за холестерол и други компоненти на липидния профил се използват заедно с други известни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания за разработване на план за лечение и проследяване. Възможностите за лечение могат да включват промени в начина на живот, като хранителен режим или двигателна активност, или медикаментозно понижаване на липидите.

Защо и кога се тества Холестерол – общ?

При възрастни:

Тестът за холестерол се препоръчва като скринингов тест за всички възрастни без рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания поне веднъж на всеки четири до шест години. Често се прави във връзка с рутинен физически преглед.

Холестеролът се изследва на по-чести интервали (често няколко пъти годишно), когато човек има един или повече рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване. Основните рискови фактори включват:

  • Тютюнопушене
  • Наднормено тегло или затлъстяване
  • Нездравословна диета
  • Намалена физическа активност
  • Възраст (мъже >45 г., жени >55 г.)
  • Високо кръвно налягане (хипертония)
  • Фамилна анамнеза за преждевременно сърдечно-съдово заболяване (роднина на възраст <55 г. за мъже и <65 г. за жени)
  • Наличие на сърдечно-съдово заболяване, прекаран инфаркт или инсулт
  • Диабет или преддиабет

При деца и младежи:

Скрининг за висок холестерол като част от липидния профил при деца и младежи се препоръчва. Те трябва да бъдат тествани веднъж на възраст между 9 и 11 години, а след това отново на възраст между 17 и 21 години. По-ранен и по-чест скрининг с липиден профил се препоръчва за деца и младежи, които са с повишен риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване като възрастни. Някои от рисковите фактори са подобни на тези при възрастни и включват фамилна анамнеза за сърдечни заболявания или здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане или наднормено тегло.

Високорисковите деца трябва да направят първия си тест за холестерол на възраст между 2 и 8 години, според Американската академия по педиатрия. Деца на възраст под 2 години са твърде малки, за да бъдат тествани. Ако първоначалните резултати не са обезпокоителни, тестът на гладно трябва да се извърши отново след три до пет години.

Мониторинг:

Американския колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчват възрастни, приемащи статини, да провеждат липиден профил на гладно 4 до 12 седмици след започване на лечението и след това на всеки 3 до 12 месеца.

холестерол артерии

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взима се Венозна или капилярна кръв от която се отделя серум или плазма. За да бъде правилно отчетена стойността, материала трябва да бъде взет сутрин, на гладно.

Таблица по възрасти за ориентировъчни стойности норма на холестерол

Възраст  Ориентировъчни стойности норма на холестерол
16 – 20 г. 3.08 – 5.18
21 – 25 г. 3.16 – 5.59
26 – 30 г. 3.32 – 5.785
31 – 35 г. 3.37 – 5.96
36 – 40 г. 3.91 – 6.94
41 – 45 г. 3.81 – 6.53
46 – 50 г. 3.94 – 6.86
51 – 55 г. 4.20 – 7.38
56 – 60 г. 4.45 – 7. 77
61 – 65 г. 4.45 – 7.85
66 – 70 г. 4.43 – 7.85
71 – и повече години 4.48 – 7.25

*Таблицата по-горе съдържа не точни данни, а ориентировъчни. Защото тя взема предвид само възрастта. И се отнася за здрави хора. Превишаването на този диапазон е отклоняване, освен ако те не е обосновано от конкретни особености на организма. Болните от сърце или диабет например имат нормално съдържание на холестерол в кръвта в пределите на 4 – 5 ммол/л.

Таблица за холестерол при жените по възраст ориентировъчни стойности

Възраст Общ холестерол LDL холестерол HDL холестерол
20 -25 г. 3.16 – 5.6 4.12 2.04
30 – 35 г. 3.37 – 5.95 4.04 1.99
40 – 45 г. 3.81 – 6.53 4.51 2.28
50 – 55 г. 4.2 – 7.4 5.21 2.35
60 – 65 г. 4. 45 – 7.7 5.8 2.38
над 70 г. 4.48 – 7.25 5.21 2.38

Повишаването на нормата с възрастта е обусловено от хормонални процеси, протичащи при настъпване на менопаузата.

Таблица за холестерол при мъжете ориентировъчни стойности

Показател ммол / л Мъже
здрав рисков
Общ холестерол ≤ 5.0 < 4.5
ЛЛВП ≥ 1.0 > 1.2
ЛЛНП < 3.0 < 2.5
триглецириди на гладно ≤ 1.80 ≤ 1. 70

Възрастните мъже трябва да проверяват холестерола си. Мъжкият организъм е по-склонен към натрупване на лош холестерол, което е обусловено от определени хормонални особености.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

През 2002 г. the National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATP III) предоставя насоки за оценка на липидните нивата и препоръки за лечение. През 2013 г. the American College of Cardiology (ACC) и the American Heart Association (AHA) актуализират препоръките за терапия при възрастни.

Въпреки това, използването на актуализираните насоки остава спорно. Мнозина все още използват по-старите насоки от NCEP АТР III за оценка липидните нива и риска от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ):

За възрастни, където тестването се извършва за скрининг на риска, резултатите от теста се групират в три категории риск:

  • Холестерол: < 5.18 mmol/L, се счита за желателен и отразява нисък риск от сърдечно заболяване.
  • Холестерол: от 5,18 до 6,18 mmol/L отразява умерен риск. Ако е тестван само холестерол, лекуващият лекар може да поръча липиден профил, за да види дали високият холестерол се дължи на количеството лош холестерол (висок LDL-C) или добър холестерол (висок HDL-C). В зависимост от резултатите от липидния профил (и други рискови фактори), ще бъде взето решение дали лечение, включително промени в начина на живот, е необходимо.
  • Холестерол: >/= 6,22 mmol/L), се счита за висок риск. Уместно е изследване на липиден профил и подходящо лечение.

За деца и юноши:

  • Холестерол: < 4.40 mmol/L) е препоръчителен.
  • Холестерол: 4.40-5.16 mmol/L е граничен.
  • Холестерол: >/= 5,17 mmol/L, се счита за висок.

Пълен липиден профил нормални стойности:

Показател Серумна концентрация (mmol/l)
Идеално Гранично Висок риск
Общ холестерол < 5.2 5.2 – 6.5 > 6.5
Холестерол в LDL < 3.0 3.0 – 4.0 > 4.0
Холестерол в HDL > 1.0 0.9 – 1.0 < 0.9
Триглицериди < 2.0 2.0 – 2.5 > 2.5

холестерол и сърце

Кои са често задаваните въпроси за Холестерол?

Свързан ли е ниският холестерол с някакви заболявания?

Има някои дебати за това дали много ниският холестерол е лош. Холестерол <2.59 mmol/L често се наблюдава при недохранване, чернодробни и онкологични заболявания. Няма доказателства, че ниският холестерол причинява някой от тези проблеми.

Променят ли се стойностите на холестерола по време на бременност?

Холестеролът обикновено е висок по време на бременност. Жените трябва да изчакат поне шест седмици след раждане, за да изследват холестерол.

Има ли лекарства, които повлияват нивата на холестерола?

Лекарства, които повишават нивата на холестерола, са: анаболни стероиди, бета-блокери, епинефрин, орални контрацептиви и витамин D.

Какви са референтните стойности на холестерола?

нормалното съдържание на общ холестерол в човешката кръв е до 6,2 mmol/L, и при жените, и при мъжете.

Какви са причините за появата на холестерола?

Високият холестерол обикновено се предизвиква от няколко причини. От една страна е нездравословният хранителен режим, богат на наситени мазнини. Друга причина е тютюнопушенето. Съществува и наследствена предразположение. И стресът влошава допълнително състоянието.

Свързан ли е лошият холестерол с високото кръвно налягане?

Холестеролът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Той е в основата и на исхемичната болест на сърцето, стенокардия, инфаркт и нарушения на мозъчното кръвообращение – инсулт.

Кои са рисковите групи?

Най-висок риск от негативни последствия от високия холестерол има при хората, при които е установено сърдечно-съдово заболяване. Това е групата на хората с атеросклероза и на тези, прекарали инфаркт или инсулт. При тях се препоръчва поддържане на лош холестерол в стойности около 1.8 ммол/л. Друга застрашена група са хората, страдащи от съдови заболявания като диабет, периферна съдова болест, аневризъм и др. Лошият холестерол при тях трябва да се поддържа в стойности до 2.5 ммол/л.

ЗАСТРАШЕНИ СА И ХОРАТА, ИЗ­ЛОЖЕНИ НА ПОВЕЧЕ ОТ ДВА ОТ СЛЕДНИТЕ РИСКОВИ ФАКТОРИ:

  • напреднала възраст,
  • нездравословно хранене,
  • тютюнопушене,
  • наследствена обремененост,
  • затлъстяване,
  • обездвижване и др.

Каква е биологичната роля на холестерола в организма?

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата – се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

Защо говорим за добър и лош холестерол? Каква е разликата? До какво води лошият холестерол?

Холестеролът се „движи“ в кръвта, включен в структурите липопротеини. Липопротеините с ниска плътност (LDL) са познати като „лош холестерол”. LDL води до развитието на атеросклеротични плаки по стените на артериите.

Наслояването на плаки, логично, стеснява кръвоносните съдове, а това намалява кръвотока и може да доведе до пълното му спиране. Друга опасност е възможността плаката да се разкъса и това да доведе до образуването на кръвни съсиреци (тромби), които да възпрепятстват снабдяването на кислород и хранителни вещества до клетките.
Като противодействие се явяват липопротеините с висока плътност (HDL) или т.нар. добър холестерол. Те отнемат „лошия“ LDL холестерол от артериалните съдове и го пренасят до черния дроб, където той се преработва и изхвърля от организма.Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.

Липопротеините с ниска плътност (Хол – ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.

Липопротеините с висока плътност (Хол – ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол – ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

Таблица на стойностите на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност са следните:

ОБЩ ХОЛЕСТЕРОЛ (mmol/l) Хол-ЛНП
(mmol/l)
Препоръчително ниво < 5,2 < 3,4
Гранично ниво 5,2 – 6,1 3,4 – 4,0
Високо ниво > 6,2 > 4,1

 

Препоръчително  ниво на Хол – ЛВП (“добрия” холестерол) в кръвта е над 1,0 mmol/l, като с висок риск за атеросклероза са стойностите под 0,9 mmol/l.
За определяне на отклоненията в мастната обмяна и риска от развитието на атеросклероза е желателно да се изследват всички видове липопротеини в кръвта.

КАКЪВ Е ЗДРАВНИЯТ РИСК ПРИ ПОВИШЕНО НИВО НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

Кои са причините за повишаванена холестерола в кръвта?

  • Наследствената предразположеност
  •  Стресът
  • Нездравословното хранене
  • Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
  • Наднорменото тегло при ИТМ над 25 – ИТМ = тегло в кг : (ръст в м)2
  • Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и др.
  • Ниската двигателна активност
  •  Полът – след менопаузата при жените холестеролът нараства
  • Злоупотребата с алкохол
  • Тютюнопушенето
  • Възрастта – след 20-та година серумният холестерол се увеличава

Как да намалим повишеният серумен холестрол?

Нормализирането на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина на живот и провеждане на медикаментозна терапия.

Какви са начините за регулиране?

Борбата с високия холестерол трябва да бъде комплексна. От една страна трябва да се промени хранителният режим. Задължително е да се намали приема на наситени животински мазнини, които покачват нивото на “лошия” LDL холестерол (животински мазнини, пълномаслено мляко и млечни продукти, яйца). Намаляването на стреса и повишаването на физическата активност са задължителни. Знаете, че СЗО (Световната здравна организация) препоръчва минимум 30 минути ежедневно физическо натоварване. Може да бъде интензивно ходене или друг вид физическо натоварване, съобразно физическия капацитет на всеки човек.

Холестерол-редуцираща диета

Хранителният режим  е  добра основа за намаляване на холестерола. Холестеролът се съдържа основно в хранителните продукти от животински произход. Дълбоко погрешно е да се заменят животинските мазнини в диетата с хидрогенирани (хидрирани) такива. Хидрогенираните мазнини съдържат високи нива наситени и транс-мастни киселини. Доказано е, че транс-мастните киселини значително повишават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания и диабет тип II. Естествените растителни (олио, зехтин) и животински (краве масло, говежда и овча лой, свинска мас) мазнини почти не съдържат транс-мастни киселини. Наситените мастни киселини в природните мазнини са балансирани с късоверижни и ненаситени такива в съотношения, които са полезни за човешкото здраве.

Препоръката е менюто да включва повече ненаситени мазнини (зехтин, слънчогледово олио, масло от рапица), които поддържат “добрия” HDL холестерол. Задължителни са и така известните полиненаситени мастни мазнини омега 3 и омега 6. Те се съдържат в сьомгата и сардините, например. Ядките също са полезни. И зеленчуците, които съдържат целулоза и фибри, които способстват цялостно за намаляване на общия дневен калориен прием и за извличане на холестерола от организма. Пектинът също се препоръчва, тъй като е естествен регулатор. На пазара има и редица хранителни добавки и лекарствени продукти.

  • Най-често 2 седмици след започването и, тя може да намали холестерола средно с 10%.
  • Диетата включва консумация на:
  • Повече плодове и зеленчуци– най-малко 5 пъти дневно;
  • Храни с високо съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни);
  • Обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене);
  • Месо без тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на които са отстранени тлъстините);
  • Растителни масла (царевично; маслиново; соево);
  • По-малко готови и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити);
  • По-малко черен дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности;
  • По-малко яйца – не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или в приготвената храна).
  • Съдържанието на мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване на следните принципи при готвене:
  • да се отстранява видимата мазнина от месото;
  • да се ограничава количеството мазнина при готвене;
  • да се предпочита печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като се избягва паниране и пържене;
  • да се поставя месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича надолу.

Повишаване на физическата активност

Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.

Контрол на теглото

Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото на Хол – ЛНП.

Какво е лечението?

В случай, че холестеролът не може да се регулира с промяна в храни­телния и двигателния режим, както и в начина на живот и съобразно придружаващите рискови фактори и нивата на общия, и лошия холесте- рол, продължат да са високи, тогава се преминава към медикаментозно лечение на хиперхолестеролемията. Утвърдени в практиката и с доказан
резултат за коригиране на нивата са статините. Хранителните до­бавки с омега 3 и 6 мастни киселини също са препоръчителни.

Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.

Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната програма максималното понижаване на ЛНП се постига в рамките на 4 до 6 седмици от началото на лечението.
Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и медикаментозна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.

Лечение на съпътстващи хронични заболявания

Провеждането на системен контрол върху хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, захарния диабет и други е необходимо условие за регулиране на липидния баланс в човешкия организъм.
Необходимо е да се знае, че употребата на лекарствени препарати като диуретици, глюкокортикортикоиди, бета-блокери и други допълнително нарушава липидния профил на болните.

ХОЛЕСТЕРОЛЪТ Е “ПРИЯТЕЛ”, А НЕ “ВРАГ” САМО КОГАТО СЕ ПОДДЪРЖА В ГРАНИЦИТЕ НА ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ЗА ЧОВЕКА СТОЙНОСТИ.

Има ли превенция и каква е тя?

Когато се прави обща оценка на сърдечно-съдовия риск е важно да се вземе предвид, както високият холестерол, така и другите риско­ви фактори за ранно развитието на сърдечно-съдовата и мозъчна болест, т.е. за развитието на атеросклерозата. Наднорменото телесно тегло, затлъстяването и високото артериално налягане също са от значение. Важно е да се кон­тролира кръвното налягане, да има стремеж за редуциране на телесно­то тегло, да се намали или изцяло спре и тютюнопушенето.