analysis-4402809_640_medipro

Norovirus Ag

LOINC 49117-5
Кратко наименование Norovirus Ag
Пълно наименование на теста Наличие на Норовирус тип 1 и2 във фецес
Мерни единици Качествен тест
Методика Имунохроматографски тест
Други имена Нороворус, Norovirus, болест на „круизния кораб“
Материал Фецес
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Няма, добре е да се вземе проба в началото на заболяването
Референтни стойности Неприложимо

Какво е Norovirus Ag?

Теста е предназначен за откриване на гастроентерит причинен от Norovirus. Важно е да се отбележи, че изследването може да негативно и на петия ден след острото начало, но обикновено се открива във фекалиите в продължение на поне 2-3 седмици.

Защо и кога се изследва Norovirus Ag?

При остро настъпили прояви ( диария, повръщане ) на гастроентерит се изследва фекалната маса за наличие на Norocirus. Вирусът причинява гастроентерит и често се нарича и „стомашен грип” , „вирус на круизния кораб“ или „хранително натравяне”. Симптомите включват:

  • Гадене, Повръщане, Диария;
  • Стомашни болки, Главоболие, Температура/студени тръпки, Мускулни болки.

Обикновено симптомите продължават няколко дни, но често са сериозни. Като цяло хората разпространяват вируса, докато продължават да повръщат и да имат диария, особено от момента, в който те започват да се чувстват болни в продължение на поне три дни, след като отшумят симптомите.

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Взима се проба от фекалните маси. Изследването на повърнати материи е несигурно.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Наличието на Norovirus е сигурен белег за заболяване, или става дума за оздравяли лица, които все още са заразоносители.

Кои са често задаваните въпроси за Norovirus Ag?

Хората могат да се заразят от:

  • Консумирането на заразени храни или напитки
  • Докосването до повърхности или предмети и последвало слагане на ръцете в устата
  • Директен контакт с лице, което е заразено и има симптоми, като грижейки се за някой, който е болен или яденето на едни и същи храни или използването на едни и същи прибори за хранене с някой, който е болен

Профилактика

За да се предпазите от този вирус, трябва да предприемете следните предпазни мерки:

  • Мийте си ръцете в продължение на 20 секунди, особено след като сте ходили до тоалетната, сменяли сте памперси, преди хранене или преди готвене на храна
  • Преди консумация, внимателно измивайте плодовете и зеленчуците
  • Изчистете и дезинфекцирайте добре заразени повърхности, веднага след заболяване, като използвате препарат за почистване съдържащ белина
  • След заболяване, веднага сменете дрехи и чаршафи, които може да са заразени с вируса (използвайте сапун и гореща вода)
  • Измийте и почистете повръщано и/или фекалии в тоалетната чиния и се убедете, че районът около нея е чист

Лица, който са заразени с норовирус не трябва да готвят, докато имат тези симптоми. Те трябва да продължават да избягват да готвят в продължение на поне три дни след като са оздравели. Храна, която може да е заразена от болен човек трябва да се изхвърли навън. Важно е хората да не бъркат „стомашният грип” с истинския „грип”, който също е най-разпространен през зимните месеци.

Информация за лекари

Информация за партьори