Възпалителни заболявания на дебелото черво
Какво са възпалителни заболявания на дебелото черво?
Съдържание
Възпалителни заболявания на дебелото черво са сравнително често срещана патология. Те са група от възпалителни състояния на дебелото и тънките черва. Болестта на Крон и улцерозен колит са основните типове възпалителни заболявания на дебелото черво. Болестта на Крон засяга тънките черва и дебелото черво, както и устата, хранопровода, стомаха и ануса, докато улцерозният колит засяга предимно дебелото черво и ректума.
Епидемиология
Възпалителните заболявания на дебелото черво водят до общо 51 000 смъртни случая през 2013 година и 55 000 смъртни случая през 1990 година. Повишената честота след Втората световна война е свързана с увеличаването на консумацията на месо в световен мащаб, подкрепяйки твърдението, че приемът на животински протеини е свързан с тези заболявания. Възпалителни заболявания на червата се увеличават в Европа.
Причини
Възпалителни заболявания на дебелото черво могат да се наблюдават във всяка възраст, като причините могат да бъдат от различно естество. Те имат сходни симптоми: коремна болка, диария, ректално кървене, тежки мускулни спазми в областта на таза и загуба на тегло. Анемията е най-широко разпространеното екстраинтестинално усложнение при възпалително заболяване на червата. Свързаните оплаквания или заболявания включват артрит, пиодерма гангренозум, първичен склерозиращ холангит и синдром на не-тиреоидна болест. Съобщени са и асоциации с дълбока венозна тромбоза и облитериращ бронхиолит. Диагнозата обикновено е чрез оценка на възпалителни маркери в изпражненията, последвана от колоноскопия с биопсия на патологични лезии.
Това са комплексни заболявания, които възникват в резултат на взаимодействието на екологични и генетични фактори, водещи до имунологични реакции и възпаление в червата.
Диетичните модели са свързани с риск от язвен колит. По-специално, пациентите, които са били в най-високия третичен от здравословния хранителен режим, са имали 79% по-малък риск от улцерозен колит. Чувствителността към глутен е често срещана при възпалителни заболявания на дебелото черво. Диета с високо съдържание на протеини, по-специално животински протеин, може да бъде свързана с повишен риск от възпалителни заболявания на червата и рецидиви.
В резултат на микробната симбиоза и имунитета, промените в микрофлората на червата могат да допринесат за възпалителни чревни заболявания. Установено е, че индивидите, засегнати от възпалителни заболявания на дебелото черво, имат 30–50% намалено биоразнообразие на коменсални бактерии, като намаляване на Firmicutes (а именно Lachnospiraceae) и Bacteroidetes.
Друго доказателство за ролята на чревната флора в причината за възпалително заболяване на червата е, че засегнатите индивиди са по-склонни да получават антибиотици в периода от 2 до 5 години преди диагнозата, отколкото незасегнатите индивиди. Ентералните бактерии могат да бъдат променени от фактори на околната среда, като концентрирани млечни мазнини (обща съставка на преработени храни и сладкарски изделия) или перорални лекарства като антибиотици и орални препарати.
Загубата на интегритет на чревния епител играе ключова патогенна роля във възпалителни заболявания на дебелото черво. Дисфункция на вродената имунна система в резултат на анормално сигнализиране чрез имунни рецептори, наречени toll-like рецептори – които активират имунен отговор към молекули, които са широко разпространени от множество патогени – допринася за остри и хронични възпалителни процеси.
Промените в състава на чревната микрофлора са важен екологичен фактор в развитието на възпалителни заболявания на червата. Увреждащите промени в чревната микрофлора предизвикват неподходящ (неконтролиран) имунен отговор, който води до увреждане на чревния епител.
Нарушенията в тази критична бариера (чревния епител) позволяват по-нататъшно проникване на микрофлората, което от своя страна предизвиква допълнителни имунни отговори. Възпалителни заболявания на дебелото черво е многофакторно заболяване, което въпреки това се дължи отчасти на преувеличен имунен отговор към микрофлората на червата, която причинява дефекти в епителната бариерна функция.
Автор: д-р Теодора Тотева-Петкова