Upload Image...
[lwptoc depth=“2″]

Какво е диетолог?

Диетолозите са единствените квалифицирани здравни специалисти (извън лекарите), които могат да оценяват, диагностицират и лекуват проблеми, свързани с храненето, затова те работят както със здрави хора, така и с такива, които страдат от заболявания като диабет, наднормено тегло, затлъстяване, хранителни алергии и др.

Те са и единствените специалисти по хранене, които се регулират от закона и се ръководят от етичен кодекс, гарантиращ, че винаги работят по най-високите стандарти.

Ролята на диетолога е да състави и препоръча на клиента си хранителен режим, който да е съобразен с поставените цели, но и с неговото моментно физическо и здравословно състояние.

Как се изработва персонализиран режим на хранене?

Съставянето на персонализирания режим на хранене започва още с първото посещение. След като събере необходимата устна информация, диетологът ще направи и няколко измервания, които са важни, за индивидуалния план. Те включват:

  • % мускулна маса
  • % мазнини в тялото
  • % хидратация
  • % костна плътност
  • калориен прием
  • метаболитна възраст

Събраните данни позволяват да се изготви точен калориен прием, необходим за ежедневните нужди, спрямо целта, която заедно ще поставите.

Важен елемент за изготвянето на режима е и провеждането на тест за хранителна нетолерантност. Освен това, след първата среща, диетологът възлага на клиента да си направи изследване на пълна кръвна картина. Ако тя покаже някакви отклонения пък, се пускат и допълнителни спрямо необходимостта.

Едно от първите неща, които диетологът ще ви помоли да направите, е да си водите хранителен дневник, записвайки всеки отделен продукт, който хапвате. Много често диетолозите дават тази задача дори преди първото виждане, за да може информацията да бъде обсъдена или поне предоставена още в началото.

Дневникът трябва да проследи хранителния ви режим в продължение на минимум три дни, но най-добре – седмица. В него се записва и времето, когато сте яли, отбелязва се и дали сте били с компания или сами, как сте се чувствали. Целта е да се установят или да отпаднат възможни емоционални или поведенчески проблеми с храненето.

След като бъде събрана цялата информация, заедно ще започнете работата по създаването на хранителния план. Ако предпочитате да следвате строго определен режим, тогава диетологът ще изготви план за всяко едно ваше хранене, съобразено с медицинските и личните ви изисквания, както и с тези, които определена култура може да налага.

Ако предпочитате свободния режим на хранене, то диетологът може да ви даде насоки как да промените и подобрите диетата си. Това може да включва задаване на цели като добавяне на още две порции зеленчуци дневно, изключване на газирани напитки, намаляване на солта или увеличаване на приема на зърнени храни, например.

От първата до последната среща, диетологът води клиентски картон, в който вписва цялата необходима информация, проследяващ напредъка на клиента му.

Колко дълго във времето продължават срещите с диетолога?

Основна цел на диетолога е да предостави знания и умения, които позволяват сами да подбирате храната и сами да изградите навици за здравословно хранене. Когато тази цел е изпълнена, неговата роля ще стане несъществена. Дотогава обаче ще е необходимо провеждането на проследяващи срещи, които обикновено са на всеки 2 седмици. По време на тях се разглежда и обсъжда ефективността на изготвения план, налагат се промени и се проследява напредъка.