Стафилококови ентерити
Какво е стафилококов ентерит?
Съдържание
Стафилококовият ентерит е възпаление, което обикновено се причинява от ядене или пиене на вещества, заразени със стафилококов ентеротоксин.
Токсинът, а не бактерията, се установява в тънките черва и причинява възпаление и оток. Това от своя страна може да причини болки в корема, спазми, дехидратация, диария и треска.
Източник на зараза са болните и здрави заразоносители. Стафилококите са между най-важните бактерии, предизвикващи заболявания у човека. Асимптоматичното носителство е изключително разпространено. Установено е, че 20 до 75% от хората за определено време са здрави носители на стафилококи. Най-често стафилококи се намират в носната лигавица, устната кухина и кожата. Предаването на инфекцията става чрез контакт, въздушно-капков и алиментарен път, както и чрез инструментални намеси. Вътреболничните инфекции са чести.
От какво се причинява стафилококовите ентерити?
За развитието на стафилококови ентерити значение имат Staphylococcus aureus и Staphylococcus epidermidis. Най-често стафилококовите заболявания се причиняват от първия тип. Вторият тип е условно патоген и предизвиква инфекции у индивиди със срив в имунната система.
Стафилококовите бактерии могат да живеят върху кожата, която е един от основните начини на предаване. S. aureus може да причини редица заболявания от леки кожни инфекции до ентерит при хранително отравяне. Тъй като хората са основният източник, кръстосаното заразяване е най-често срещаният начин, по който микроорганизмът се въвежда с храни. Храни с висок риск са тези, които се приготвят в големи количества. Staphylococcus aureus е истински хранителен отравящ организъм. Той произвежда топлинно стабилен ентеротоксин, когато е позволено да расте в продължение на няколко часа в храни като пълнеж с кремове, птиче месо, сос, яйца, месни салати, пудинги и зеленчуци. Важно е да се отбележи, че токсините могат да присъстват в опасни количества в храни, които нямат признаци на разваляне, като лоша миризма, всякакъв цвят, мирис или текстура или промяна на вкуса.
Стафилококовият ентерит е остро инфекциозно заболяване, протичащо с изразена токсикоза. Развива се най-често у деца до една годишна възраст и у болни, получаващи широкоспектърни антибиотици. Заболяват най-често недоносени и хипотрофични деца с намалена реактивност на имунната система, често след предшестващи тежки заболявания. Стафилококите предизвикват некроза на чревната лигавица чрез отделяните токсини. След това се развива гнойно възпаление. Поради попадане на стафилококови токсини в кръвта се развива тежка обща интоксикация до степен на ендотоксичен шок.
Патологични характеристики
Макроскопски при стафилококови ентерити червата са силно раздути и съдържат значително количество жълтеникава течност. Стените им са оточни, задебелени и късливи. Лигавицата е зачервена, покрита със слуз или със сиво-жълтеникав до зеленикав налеп. При отстраняване на налепа понякога се виждат множество дълбоки язви.
Микроскопски в лигавицата се наблюдават много неутрофили, силна съдова конгестия и пръснати некрози, които при отпадане оформят язви и ерозии. Дъното на язвите е покрито с псевдомембрани, съставени от фибрин, много слуз и излющен епител, както и колонии от Грам положителни бактерии (реакция на Вайгерт). Понякога язвите са много дълбоки и некрозата може да обхване и серозата. В съдовете могат да се открият тромби. Останалите органи са с тежки микроциркулаторни и дегенеративни промени.
Възможно е развитието на стафилококов сепсис, у деца до 1 година се развива тежка токсикоза. При перфорация на язвите се наблюдава перитонит.
Автор: д-р Теодора Тотева-Петкова