Витамин D (25-OH Vitamin D)
Витамин D (25-OH Vitamin D)
LOINC | 60493-4 |
---|---|
Кратко наименование | Витамин D |
Пълно наименование на теста | Концентрация на Витамин D в серум |
Мерни единици | nmol/l |
Методика | ECLIA имуноанализ |
Други имена | 25-OH Vitamin D; Витамин D тотал |
Материал | Серум или плазма |
Условия за транспорт и стабилност | 2-8º C, до 24 часа |
Условия за пробовземане | Сутрин до 9ч. на гладно. Минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки. |
Референтни стойности | 50 – 120 |
Какво е Витамин D?
Съдържание
Витамин D е мастно разтворим витамин, от съществено значение за правилното развитие и формиране на зъбите и костите. Двете най-важни форми на витамин D са:
-
холекалциферол (витамин D3) и,
-
ергокалциферол (витамин D2)
Холекалциферолът (вит. D3) се синтезира в кожата от 7-дехидрохолестерол под въздействието на UV лъчите. За разлика от него, ергокалциферолът (вит. D2) не се образува в организма, а постъпва с храната (яйчен жълтък, рибено масло и др.) или под формата на хранителни добавки. Самият витамин D не е биологично активен и след две последователни хидроксилирания в черния дроб и бъбреците се превръща в биологично активната форма 1,25 дихидроксивитамин D.
25-хидроксивитамин D (25-ОН Вит.D) е метаболитът, който обичайно се измерва и отразява количество на витамина в организма. Определянето му служи за откриване на недоимък или повишени нива. Над 95% от Вит.D, измерван при лабораторните тестове представлява 25-ОН Вит.D3, а останалата минимална част е за сметка на 25-ОН Вит.D2. Полуживотът на 25-хидроксивитамин D в кръвообръщението е 2-3 седмици, т.е. той представлява едно стабилно депо, отразяващото нивото на витамина в организма.
Добре позната е ролята на Вит.D в обмяната на калция и фосфора, респективно на костите. Той стимулира абсорбцията на Са в тънките черва и повишава реабсорбцията на Са през бъбреците. Играе роля в костното формиране и ремоделиране, така че недоимъкът на витамин D е честа причина за вторичен хиперпаратиреоидизъм (повишение на PTH). Тежкият дефицит на витамин D води до развитие на рахит при децата и остеомалация при възрастните.
Приетият с храната и синтезираният в кожата витамин Д, продължава сложен и многоетапен метаболизъм в организма. Основната му роля е свързана с калциево-фосфорната обмяна и метаболизма на костта, която осъществява чрез вътреядрен рецептор. В последните години бе открит и негеномен ефект, реализиран чрез мембранен рецептор. Плейотропните ефекти на витамин Д са свързани с имунната система, въглехидратната обмяна, сърдечно-съдовата система, затлъстяването. Нивото на витаминахормон в популацията е ниско, което обяснява повишената честота на заболявания като остеомалация, захарен диабет, метаболитен синдром, артериална хипертония, обструктивна сънна апнея и др.
През последните години е установено, че витамин D и метаболитите му участвуват в: регулацията на диференцирането на клетките, обмяната на инсулина, изграждането на имунната защита, предпазване от възпалителни, автоимунни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Повишеният клиничен интерес е причина за провеждането на повече от 500 международни проучвания в периода 2000-2009 и ежегодното удвояване на броя на изследванията на витамин D в клиничните лаборатории по света.
Защо и кога се изследва Витамин D (25-OH Vitamin D)?
-
при данни за намалена костна плътност (остеопения/остеопороза), костни фрактури, костни деформации (съмнение за рахит или остеомалация), нарушен метаболизъм на калция (абнормни нива на калций, фосфор, РТН)
-
при диагностика и мониториране на заболявания на паращитовидните жлези (респ. промени в нивата на PTH)
-
за скрининг при хора, които са изложени на висок риск от дефицит на витамин D (по-възрастни хора; индивиди, които са институционализирани или са на легло и/или са с ограничено излагане на слънце; с наднормено тегло; и т.н. В тази група се включват също и хора с по-тъмна кожа и кърмени бебета.)
-
при лица със заболявания, които пречат на абсорбцията на мазнини (като кистозна фиброза и болест на Крон), тъй като витамин D е мастно-разтворим витамин
-
за наблюдение на хора със стомашночревни операции, при които може да страда абсорбцията на витамин D
-
преди начало на терапията или за проследяване ефекта от лечението, когато са предписани: витамин D, калций, фосфор, и/или магнезий или други медикаменти за остеопороза
Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация
Сутрин до 9ч. на гладно се взема Венозна или капилярна кръв от която се отделя серум. Минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.
Отклонение от нормалните (референтни) стойности
Въпреки методичните различия при определянето на витамин D, повечето лаборатории използват едни и същи референтни интервали. И тъй като токсичност/хипервитаминоза D е рядкост, фокусът е насочен върху долната граница за 25-хидроксивитамин D, която показва дефицит.
Институтът по медицина в САЩ (IOM) от 2011г. препоръчва долната референтна граница за 25-ОН витамин D да бъде поне 50 nmol/L, за да се осигури добър костен статус за всички възрастови групи. С оглед обаче на общото здравословно състояние, IOM в съгласие с Американското дружество по ендокринология (US Endocrine Society) препоръчва нивото на 25-ОН витамин D да бъде 75-110 nmol/L, за постигане на общи здравословни ползи, а именно намаление на риска от рак, автоимунни заболявания, диабет тип 2, сърдечносъдови и инфекциозни заболявания.
Много спорове има около класификацията на статуса на витамин D. Серумно ниво на 25-ОН витамин D <50 nmol/L се разглежда като индикатор за дефицит в широк смисъл: 25-(ОН)D <25 nmol/L се приема за тежък дефицит, а нива на 25-(ОН)D в интервала 25-49,99 nmol/L се определят като недостатъчност на вит.D.
Ниските нива на 25-(ОН)D най-често се дължат на недостатъчно излагане на слънчева светлина или недостатъчен прием на витамин D с храната, или проблем с абсорбцията му в червата. Понякога, някои лекарства (фенитоин), могат да попречат на производството на 25-(ОН)D в черния дроб.
Има доказателства, че недостигът на витамин D, освен неблагоприятния ефект върху костите, може да увеличи риска от някои видове рак, имунни заболявания и сърдечносъдови заболявания.
Високото ниво на 25-(ОН)D обикновено се дължи на внос на витамина с медикаменти или други хранителни добавки.
Кои са често задаваните въпроси за Витамин D?
Задължително ли е при прием на калциеви добавки да се взема и витамин D?
Тъй като абсорбцията на калций зависи от нивото на витамин D в организма, много производители на калциеви добавки прибавят в таблетките и витамин D, за да се осигури оптимално усвояване на калция. Ако имате нормално ниво на витамин D, допълнителен прием не е необходим. От друга страна, количеството на витамин D в тези таблетки е малко вероятно да доведе до излишък на витамин D и вреда.
Храни богати на витамин D
"Храни богати на Витамин Д" подредени в таблица по критерия количество Витамин Д във всяка храна за 100 грама продукт и съотношението на препоръчителния дневен прием в % нужен на човек.
Видове Храни в 100 грама | Вид на хранителният продукт според произхода | Количество Витамин Д за 100 грама в съответната храна | Количеството Витамин Д в % според препоръчителният дневен прием нужен на човек |
Калкан - печен | Рибен продукт | 34 pg(микрограма) | 702% |
|Шаран | Рибен продукт | 33 pg(микрограма) | 634% |
Сурови Гъби Майтаке | Растителен продукт | 28 pg(микрограма) | 574% |
|Риба меч | Рибен продукт | 25 pg(микрограма) | 508% |
Скумрия - тихия океан | Рибен продукт | 25 pg(микрограма) | 508% |
Шаран - суров | Рибен продукт | 25 pg(микрограма) | 508% |
Змиорка | Рибен продукт | 24 pg (микрограма) | 466% |
Сьомга - червена | Рибен продукт | 23 pg (микрограма) | 466% |
Есетра - пушена | Рибен продукт | 16 pg (микрограма) | 322% |
Тилапия | Рибен продукт | 16 pg (микрограма) | 322% |
Хайвер | Рибен продукт | 16 pg (микрограма) | 322% |
Сьомга - розова | Рибен продукт | 15 pg (микрограма) | 294% |
Маргарин | Растителен продукт | 13 pg (микрограма) | 265% |
Есетра | Растителен продукт | 13 pg (микрограма) | 265% |
Сом - суров | Рибен продукт | 12 pg(микрограма) | 233% |
Сурови гъби Портадела | Растителен продукт | 11 pg(микрограма) | 214% |
Сухо обезмаслено мляко | Животински продукт продукт | 11 pg (микрограма) | 214% |
Сьомга - пушена | Рибен продукт | 11 pg (микрограма) | 214% |
Сухо пълномаслено мляко | Животински продукт продукт | 11 pg (микрограма) | 214% |
Дива Сьомга | Рибен продукт | 9 pg (микрограма) | 176% |
Риба Тон | Рибен продукт | 7,5 pg (микрограма) | 145% |
Маринована Херинга | Рибен продукт | 6,8 pg (микрограма) | 136% |
Риба Тон - сурова | Рибен продукт | 5,8 pg (микрограма) | 114% |
Суров жълтък от яйце | Животински продукт продукт | 5,5 pg(микрограма) | 110% |
филе от Скумрия в бяло вино | Рибен продукт | 5,3 pg (микрограма) | 102% |
Гъби Пачи крак | Растителен продукт | 5,3 pg(микрограма) | 102% |
Варена Херинга | Рибен продукт | 5,3 pg (микрограма) | 102% |
Гъби Пумпалка | Растителен продукт | 5,1 pg(микрограма) | 101% |
Пъстърва | Рибен продукт | 5 pg (микрограма) | 100% |
Камбала | Рибен продукт | 4,8 pg (микрограма) | 96% |
Патешка или Пуешка мазнина | Животински продукт продукт | 4,8 pg(микрограма) | 96% |
Сардина в доматен сос - консерва | Рибен продукт | 4,8 pg (микрограма) | 96% |
Бял Тон | Рибен продукт | 3,5 pg (микрограма) | 70% |
Щука | Рибен продукт | 3,2 pg (микрограма) | 64% |
Свински ребра | Животински продукт продукт | 2,6 pg(микрограма) | 52% |
Скумрия | Рибен продукт | 2,6 pg (микрограма) | 52% |
Свинска мас | Животински продукт продукт | 2,5 pg (микрограма) | 51% |
Яйца - пържени | Животински продукт продукт | 2,2 pg (микрограма) | 43% |
Кефал | Рибен продукт | 1,9 pg (микрограма) | 38% |
Бъркани яйца | Животински продукт продукт | 1,8 pg (микрограма) | 36% |
Плодово обезмаслено кисело мляко | Животински продукт продукт | 1,3 pg(микрограма) | 28% |
Прясно Мляко - 3,2% масленост | Животински продукт продукт | 1,3 pg(микрограма) | 28% |
Пуешки черен дроб | Животински продукт продукт | 1,3 pg(микрограма) | 28% |
Говежди черен дроб | Животински продукт продукт | 1,2 pg(микрограма) | 25% |
Витамин Д е хормон и мастноразтворим витамин. Приетият с храната и синтезираният в кожата витамин Д, продължава сложен и многоетапен метаболизъм в организма. Основната му роля е свързана с калциево-фосфорната обмяна и метаболизма на костта, която осъществява чрез вътреядрен рецептор. В последните години бе открит и негеномен ефект, реализиран чрез мембранен рецептор. Плейотропните ефекти на витамин Д са свързани с имунната система, въглехидратната обмяна, сърдечно-съдовата система, затлъстяването. Нивото на витаминахормон в популацията е ниско, което обяснява повишената честота на заболявания като остеомалация, захарен диабет, метаболитен синдром, артериална хипертония, обструктивна сънна апнея и др.
Витамин Д е открит през 1921 като съставка на рибеното масло от черен дроб на треска от американския биохимик Елмър Макколъм и е използван за лечение на рахита. Рахитът е споменат за пръв път от Даниъл Уистлър, английски лекар, написал през 1645 научен труд за заболяването. Лекари започват да докладват за деца с надути глезени и китки, както и за подувания около костите и хрущялите на ребрата.
Преди около век научни изследвания констатират, че тези деца страдат от недостиг на витамин Д. През 1930 е установена структурата на метаболитите на витамин Д. Дълго време след това е била проучвана неговата роля в калциевата обмяна и превенцията на костните заболявания. Нови проучвания доказаха ролята му за нормалното функциониране на Централната нервна система (ЦНС), бъбреци, сърдечно-съдовата и имунна система.
Витамин Д е мастноразтворим витамин от групата на стеролите, който се образува в организма на човека от 7 дехидрохолестерола под действие на ултравиолетовите слънчеви лъчи с дължина на вълната 290-315 nm, или се приема с хранителни продукти, и претърпява сложен и многоетапен метаболизъм. Витамин Д е витамин и хормон. В организма под действието на слънчевите лъчи се образува холекалциферол (витамин Д3). Той обезпечава 80-90% от необходимото количество витамин Д. Някои гъби и риби синтезират ергостерол, който също под действието на слънчевите лъчи се превръща във ергокалциферол (витамин Д2), и го натрупват.
Заболявания, протичащи с Витамин Д дефицит
- Остеомалация и остеопороза
- Хипертиреоидизъм
- Хипотиреоидизъм
- Хиперкортизолизъм
- Захарен диабет тип 1
- Захарен диабет тип 2
- Синдром на обструктивна сънна апнея .