Витамин D (25-OH Vitamin D)

Витамин D (25-OH Vitamin D)

LOINC 60493-4
Кратко наименование Витамин D
Пълно наименование на теста Концентрация на Витамин D в серум
Мерни единици nmol/l
Методика ECLIA имуноанализ
Други имена 25-OH Vitamin D; Витамин D тотал
Материал Серум или плазма
Условия за транспорт и стабилност 2-8º C, до 24 часа
Условия за пробовземане Сутрин до 9ч. на гладно. Минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.
Референтни стойности 50 – 120

Какво е Витамин D?

Витамин D е мастно разтворим витамин, от съществено значение за правилното развитие и формиране на зъбите и костите. Двете най-важни форми на витамин D са:

  • холекалциферол (витамин D3) и,
  • ергокалциферол (витамин D2)

Холекалциферолът (вит. D3) се синтезира в кожата от 7-дехидрохолестерол под въздействието на UV лъчите. За разлика от него, ергокалциферолът (вит. D2) не се образува в организма, а постъпва с храната (яйчен жълтък, рибено масло и др.) или под формата на хранителни добавки. Самият витамин D не е биологично активен и след две последователни хидроксилирания в черния дроб и бъбреците се превръща в биологично активната форма 1,25 дихидроксивитамин D.

25-хидроксивитамин D (25-ОН Вит.D) е метаболитът, който обичайно се измерва и отразява количество на витамина в организма. Определянето му служи за откриване на недоимък или повишени нива. Над 95% от Вит.D, измерван при лабораторните тестове представлява 25-ОН Вит.D3, а останалата минимална част е за сметка на 25-ОН Вит.D2. Полуживотът на 25-хидроксивитамин D в кръвообръщението е 2-3 седмици, т.е. той представлява едно стабилно депо, отразяващото нивото на витамина в организма.

Добре позната е ролята на Вит.D в обмяната на калция и фосфора, респективно на костите. Той стимулира абсорбцията на Са в тънките черва и повишава реабсорбцията на Са през бъбреците. Играе роля в костното формиране и ремоделиране, така че недоимъкът на витамин D е честа причина за вторичен хиперпаратиреоидизъм (повишение на PTH). Тежкият дефицит на витамин D води до развитие на рахит при децата и остеомалация при възрастните.

Приетият с храната и синтезираният в кожата витамин Д, продължава сложен и многоетапен метаболизъм в организма. Основната му роля е свързана с калциево-фосфорната обмяна и метаболизма на костта, която осъществява чрез вътреядрен рецептор. В последните години бе открит и негеномен ефект, реализиран чрез мембранен рецептор. Плейотропните ефекти на витамин Д са свързани с имунната система, въглехидратната обмяна, сърдечно-съдовата система, затлъстяването. Нивото на витаминахормон в популацията е ниско, което обяснява повишената честота на заболявания като остеомалация, захарен диабет, метаболитен синдром, артериална хипертония, обструктивна сънна апнея и др.

През последните години е установено, че витамин D и метаболитите му участвуват в: регулацията на диференцирането на клетките, обмяната на инсулина, изграждането на имунната защита, предпазване от възпалителни, автоимунни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Повишеният клиничен интерес е причина за провеждането на повече от 500 международни проучвания в периода 2000-2009 и ежегодното удвояване на броя на изследванията на витамин D в клиничните лаборатории по света.

 

 

Защо и кога се изследва Витамин D (25-OH Vitamin D)?

  • при данни за намалена костна плътност (остеопения/остеопороза), костни фрактури, костни деформации (съмнение за рахит или остеомалация), нарушен метаболизъм на калция (абнормни нива на калций, фосфор, РТН)
  • при диагностика и мониториране на заболявания на паращитовидните жлези (респ. промени в нивата на PTH)
  • за скрининг при хора, които са изложени на висок риск от дефицит на витамин D (по-възрастни хора; индивиди, които са институционализирани или са на легло и/или са с ограничено излагане на слънце; с наднормено тегло; и т.н. В тази група се включват също и хора с по-тъмна кожа и кърмени бебета.)
  • при лица със заболявания, които пречат на абсорбцията на мазнини (като кистозна фиброза и болест на Крон), тъй като витамин D е мастно-разтворим витамин
  • за наблюдение на хора със стомашночревни операции, при които може да страда абсорбцията на витамин D
  • преди начало на терапията или за проследяване ефекта от лечението, когато са предписани: витамин D, калций, фосфор, и/или магнезий или други медикаменти за остеопороза

Условия за взимане на материал, подготовка и манипулация

Сутрин до 9ч. на гладно се взема Венозна или капилярна кръв от която се отделя серум. Минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.

Отклонение от нормалните (референтни) стойности

Въпреки методичните различия при определянето на витамин D, повечето лаборатории използват едни и същи референтни интервали. И тъй като токсичност/хипервитаминоза D е рядкост, фокусът е насочен върху долната граница за 25-хидроксивитамин D, която показва дефицит.

Институтът по медицина в САЩ (IOM) от 2011г. препоръчва долната референтна граница за 25-ОН витамин D да бъде поне 50 nmol/L, за да се осигури добър костен статус за всички възрастови групи. С оглед обаче на общото здравословно състояние, IOM в съгласие с Американското дружество по ендокринология (US Endocrine Society) препоръчва нивото на 25-ОН витамин D да бъде 75-110 nmol/L, за постигане на общи здравословни ползи, а именно намаление на риска от рак, автоимунни заболявания, диабет тип 2, сърдечносъдови и инфекциозни заболявания.

Много спорове има около класификацията на статуса на витамин D. Серумно ниво на 25-ОН витамин D <50 nmol/L се разглежда като индикатор за дефицит в широк смисъл: 25-(ОН)D <25 nmol/L се приема за тежък дефицит, а нива на 25-(ОН)D в интервала 25-49,99 nmol/L се определят като недостатъчност на вит.D.

Ниските нива на 25-(ОН)D най-често се дължат на недостатъчно излагане на слънчева светлина или недостатъчен прием на витамин D с храната, или проблем с абсорбцията му в червата. Понякога, някои лекарства (фенитоин), могат да попречат на производството на 25-(ОН)D в черния дроб.

Има доказателства, че недостигът на витамин D, освен неблагоприятния ефект върху костите, може да увеличи риска от някои видове рак, имунни заболявания и сърдечносъдови заболявания.

Високото ниво на 25-(ОН)D обикновено се дължи на внос на витамина с медикаменти или други хранителни добавки.

Кои са често задаваните въпроси за Витамин D?

Задължително ли е при прием на калциеви добавки да се взема и витамин D?

Тъй като абсорбцията на калций зависи от нивото на витамин D в организма, много производители на калциеви добавки прибавят в таблетките и витамин D, за да се осигури оптимално усвояване на калция. Ако имате нормално ниво на витамин D, допълнителен прием не е необходим. От друга страна, количеството на витамин D в тези таблетки е малко вероятно да доведе до излишък на витамин D и вреда.

Храни богати на витамин D

"Храни богати на Витамин Д" подредени в таблица по критерия количество Витамин Д във всяка храна за 100 грама продукт и съотношението на препоръчителния дневен прием в % нужен на човек.
Видове Храни в 100 грамаВид на хранителният продукт според произходаКоличество Витамин Д за 100 грама в съответната хранаКоличеството Витамин Д в % според препоръчителният дневен прием нужен на човек
Калкан - печенРибен продукт34 pg(микрограма)702%
|ШаранРибен продукт33 pg(микрограма)634%
Сурови Гъби МайтакеРастителен продукт28 pg(микрограма)574%
|Риба мечРибен продукт25 pg(микрограма)508%
Скумрия - тихия океанРибен продукт25 pg(микрограма)508%
Шаран - суровРибен продукт25 pg(микрограма)508%
ЗмиоркаРибен продукт24 pg (микрограма)466%
Сьомга - червенаРибен продукт23 pg (микрограма)466%
Есетра - пушенаРибен продукт16 pg (микрограма)322%
ТилапияРибен продукт16 pg (микрограма)322%
ХайверРибен продукт16 pg (микрограма)322%
Сьомга - розоваРибен продукт15 pg (микрограма)294%
МаргаринРастителен продукт13 pg (микрограма)265%
ЕсетраРастителен продукт13 pg (микрограма)265%
Сом - суровРибен продукт12 pg(микрограма)233%
Сурови гъби ПортаделаРастителен продукт11 pg(микрограма)214%
Сухо обезмаслено млякоЖивотински продукт продукт11 pg (микрограма)214%
Сьомга - пушенаРибен продукт11 pg (микрограма)214%
Сухо пълномаслено млякоЖивотински продукт продукт11 pg (микрограма)214%
Дива СьомгаРибен продукт9 pg (микрограма)176%
Риба ТонРибен продукт7,5 pg (микрограма)145%
Маринована ХерингаРибен продукт6,8 pg (микрограма)136%
Риба Тон - суроваРибен продукт5,8 pg (микрограма)114%
Суров жълтък от яйцеЖивотински продукт продукт5,5 pg(микрограма)110%
филе от Скумрия в бяло виноРибен продукт5,3 pg (микрограма)102%
Гъби Пачи кракРастителен продукт5,3 pg(микрограма)102%
Варена ХерингаРибен продукт5,3 pg (микрограма)102%
Гъби ПумпалкаРастителен продукт5,1 pg(микрограма)101%
ПъстърваРибен продукт5 pg (микрограма)100%
КамбалаРибен продукт4,8 pg (микрограма)96%
Патешка или Пуешка мазнинаЖивотински продукт продукт4,8 pg(микрограма)96%
Сардина в доматен сос - консерваРибен продукт4,8 pg (микрограма)96%
Бял ТонРибен продукт3,5 pg (микрограма)70%
ЩукаРибен продукт3,2 pg (микрограма)64%
Свински ребраЖивотински продукт продукт2,6 pg(микрограма)52%
СкумрияРибен продукт2,6 pg (микрограма)52%
Свинска масЖивотински продукт продукт2,5 pg (микрограма)51%
Яйца - пържениЖивотински продукт продукт2,2 pg (микрограма)43%
КефалРибен продукт1,9 pg (микрограма)38%
Бъркани яйцаЖивотински продукт продукт1,8 pg (микрограма)36%
Плодово обезмаслено кисело млякоЖивотински продукт продукт1,3 pg(микрограма)28%
Прясно Мляко - 3,2% масленостЖивотински продукт продукт1,3 pg(микрограма)28%
Пуешки черен дробЖивотински продукт продукт1,3 pg(микрограма)28%
Говежди черен дробЖивотински продукт продукт1,2 pg(микрограма)25%

Витамин Д е хормон и мастноразтворим витамин. Приетият с храната и синтезираният в кожата витамин Д, продължава сложен и многоетапен метаболизъм в организма. Основната му роля е свързана с калциево-фосфорната обмяна и метаболизма на костта, която осъществява чрез вътреядрен рецептор. В последните години бе открит и негеномен ефект, реализиран чрез мембранен рецептор. Плейотропните ефекти на витамин Д са свързани с имунната система, въглехидратната обмяна, сърдечно-съдовата система, затлъстяването. Нивото на витаминахормон в популацията е ниско, което обяснява повишената честота на заболявания като остеомалация, захарен диабет, метаболитен синдром, артериална хипертония, обструктивна сънна апнея и др.

Витамин Д е открит през 1921 като съставка на рибеното масло от черен дроб на треска от американския биохимик Елмър Макколъм и е използван за лечение на рахита. Рахитът е споменат за пръв път от Даниъл Уистлър, английски лекар, написал през 1645 научен труд за заболяването. Лекари започват да докладват за деца с надути глезени и китки, както и за подувания около костите и хрущялите на ребрата.

Преди около век научни изследвания констатират, че тези деца страдат от недостиг на витамин Д. През 1930 е установена структурата на метаболитите на витамин Д. Дълго време след това е била проучвана неговата роля в калциевата обмяна и превенцията на костните заболявания. Нови проучвания доказаха ролята му за нормалното функциониране на Централната нервна система (ЦНС), бъбреци, сърдечно-съдовата и имунна система.

Витамин Д е мастноразтворим витамин от групата на стеролите, който се образува в организма на човека от 7 дехидрохолестерола под действие на ултравиолетовите слънчеви лъчи с дължина на вълната 290-315 nm, или се приема с хранителни продукти, и претърпява сложен и многоетапен метаболизъм. Витамин Д е витамин и хормон. В организма под действието на слънчевите лъчи се образува холекалциферол (витамин Д3). Той обезпечава 80-90% от необходимото количество витамин Д. Някои гъби и риби синтезират ергостерол, който също под действието на слънчевите лъчи се превръща във ергокалциферол (витамин Д2), и го натрупват.

Заболявания, протичащи с Витамин Д дефицит

  • Остеомалация и остеопороза
  • Хипертиреоидизъм
  • Хипотиреоидизъм
  • Хиперкортизолизъм
  • Захарен диабет тип 1
  • Захарен диабет тип 2
  • Синдром на обструктивна сънна апнея .